Het doel van een diagnose is een classificatie op te maken van de symptomen/problemen waardoor een behandelingsplan en de prognose van die behandeling mogelijk wordt. Accurate informatie verzamelen is hierbij essentieel.
Door gebruik te maken van de meest recente technologie kan men voor welbepaalde problemen de diagnose preciezer, vollediger en toegankelijker maken voor overleg.
Met behulp van de actuele technologie wordt het zelfs mogelijk aan de hand van diverse scanning methoden, zowel in de mond als radiologisch, een 3D-beeld te krijgen van de problematiek.
Alhoewel de traditionele methode van afdrukname zeker zijn plaats in de tandheelkunde blijft behouden, kan in welbepaalde gevallen een scan een voordeel bieden, o.a.:
Op basis van het digitale 3D-beeld kunnen tandmodellen en orthodontische apparaten digitaal vervaardigd worden
Cone Beam CT (niet te verwarren met de traditionele CT) is een technologie die een duidelijke kentering teweeg heeft gebracht in de manier waarop we in de tandheelkunde diagnosticeren en behandelen. Voor het eerst geintroduceerd in Europa in 1996 en in 2001 in de VS, is de toepassing ervan sindsdien wereldwijd.
In de orthodontie is deze techniek bijzonder waardevol onder andere voor de lokalisatie van ingesloten tanden en hun, mogelijk ongunstige, invloed op de buurelementen, evaluatie van eventuele kaakgewricht pathologie, parodontale problemen of inflammatoire lesies geassocieerd met non vitale tanden.
Een CBCT is geen routine onderzoek en de indicatie moet nauwkeurig afgewogen worden, aangezien het steeds om een stralenbelasting gaat.
Specifieke opleiding en bijscholing is een vereiste. In onze praktijk beschikken we over deze technologie en kunnen ze aldus aanwenden om een nog betere diagnose te stellen bij diverse pathologieen.